En novemberaften i 2021 blinkede en infokode på en vandmåler i Roskilde. Der var registreret et markant øget vandforbrug på adressen. Først dagen efter blev en Fors-medarbejder bekendt med infokoden, og han ringede med det samme til beboeren, som efterfølgende skulle have fat i viceværten.
Inden det løbende toilet var blevet fixet, var der spildt næsten 3.000 liter vand.
Heldigvis er de tider ved at være forbi hos det sjællandske forsyningsselskab, Fors. I december 2021 fik de koblet SMS-Service på deres Kamstrup-vandmålere hos privatkunderne i Roskilde Kommune.
– Nu bliver der automatisk sendt en SMS ud til kunderne, når der registreres brud eller lækager på deres adresse. Det har givet både os og kunderne en masse fordele, siger Jimmie Grandt, som er teknisk kunde- og energirådgiver i Fors.
En økonomisk og bæredygtig gevinst
I 2015 udskiftede Fors vandmålerne hos 13.000 kunder i Roskilde Kommune. Ind kom de nye, smarte fjernaflæste målere fra Kamstrup, men den manuelle overvågning var ikke uden udfordringer.
– Det kræver mange ressourcer at overvåge infokoder og systematisk tage kontakt til kunderne. Med SMS-Service kører det nu automatisk, hvilket har været en stor hjælp for os, siger Jimmie Grandt.
Den nye integration gør, at de Roskilde-kunder, som enten har offentligt mobilnummer eller manuelt tilmeldt sig SMS-Service, får en SMS med det samme, der opstår en infokode på deres vandmåler. Dermed bliver brud og lækager fanget meget hurtigere – og det kan i den grad mærkes.
– Vi har fået reduceret vandspildet markant, fordi kunderne nu kan reagere meget hurtigere. Og det er jo både en økonomisk og bæredygtig gevinst, siger Jimmie Grandt.
Glade og tilfredse kunder
Det er ikke kun Fors, som høster frugterne af integrationen mellem Kamstrup og SMS-Service. Det gør kunderne i den grad også – selv om det lige skulle løbes i gang.
– I starten ringede nogle kunder ind for at høre, hvad det nu var for noget. Men nu er der næsten ingen, der henvender sig, siger Jimmie Grandt og fortsætter:
– Vi oplever, at kunderne er rigtig glade for at få besked med det samme. Det betyder jo, at de kan nå at gøre noget ved det, så de undgår kæmpe regninger og grimme vandskader.
Men det er ikke altid, at der er tale om brud eller lækager, selv om der bliver sendt SMS-beskeder ud. Nogle gange kan det være en kunde, som bare har brugt rigtig meget vand på kort tid.
– Hvis de ringer ind, får vi en god dialog omkring, hvad de har lavet, og hvor de har brugt vand. Enten finder vi frem til, at de selv har brugt meget vand i en kort periode, eller også henviser vi til en VVS’er, som kan identificere og løse problemet, siger Jimmie Grandt og tilføjer.
– Udover at det har givet os et ekstra led i vores kundeservice, så har det også gjort kunderne mere bevidste om deres vandforbrug. Og vi ønsker jo, at vi alle skal passe på og spare på ressourcerne i vores grundvand.
Ny kommune skal kobles på
Selv om Fors i øjeblikket har koblet 13.000 kunder op på løsningen, er antallet af ugentlige infokode-beskeder kun omkring 50. I starten var tallet højere, men kunderne er hurtigt blevet gode til at reagere på den første SMS.
– Vi har fået det reduceret rigtig meget, og nu er der kun tale om et par stykker, som får SMS’er flere dage i træk, siger Jimmie Grandt.
Den gode oplevelse med SMS-Service har derfor gjort, at Fors vil tilbyde servicen til endnu flere kunder.
– Vi har været så tilfredse, at vi nu planlægger at koble Holbæk Kommune på. Her har vi 8.000 kunder, så inden alt for længe vil over 20.000 af vores kunder få glæde af integrationen, afslutter Jimmie Grandt.